Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Nadmiar testosteronu

 

Wysokie stężenie testosteronu jest bardzo częstą przyczyną kłopotów hormonalnych kobiet, a po przekwitaniu może być ryzykiem rozwoju poważnych problemów zdrowotnych związanych z układem krążenia, a nawet nowotworami. Najwyższy poziom tego hormonu obserwuje się około 25. roku życia, następnie ulega on stopniowemu obniżeniu u obu płci. Jednym ze schorzeń związanych z wysokim stężeniem testosteronu u kobiet, jest zespół policystycznych jajników (PCOS). U mężczyzn wysokie stężenie testosteronu nierzadko prowadzi do wahań nastroju w kierunku agresji, zwiększenia libido, trądziku, zaburzonego profilu lipidowego, a także bezsenności, przerostu prostaty, zaburzeń płodności, podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi, depresji, czy łysienia androgenowego.

Podstawą diety wspomagającej obniżenie testosteronu są produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG). To parametr klasyfikujący produkty i surowce pod względem ich wpływu na poposiłkowe stężenie glukozy we krwi. Organizm wytwarza specjalny czynnik – tzw. IGF-1, insulinopodobny czynnik wzrostu, mający wpływ na produkcję androgenów. Jadłospis oparty na niskim IG utrzymuje IGF-1 na odpowiednim poziomie, a tym samym umożliwia zachowanie stabilnego stężenia androgenów w organizmie (w tym testosteronu). Do produktów węglowodanowych o niskim IG należą:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • warzywa surowe,ze skórką,
  • kwaśne owoce,
  • orzechy, nasiona, ziarna,
  • awokado,
  • soczewica,
  • chudy nabiał naturalny.

Pierwiastkiem mającym wpływ na gospodarkę hormonalną jest chrom, biorący udział w wielu procesach, w tym - w metabolizmie glukozy. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek rośnie wraz z wiekiem – u niektórych osób zaleca się suplementację tego pierwiastka. Objawy niedoboru chromu to m.in.: wzmożona drażliwość, bóle głowy, niepokój, stany lękowe, chroniczne zmęczenie, obniżenie nastroju, nudności, wzrost stężenia glukozy we krwi. W jakich produktach spożywczych znajduje się chrom? Najwięcej znajduje się go w: sproszkowanym naturalnym kakao, suchych nasionach roślin strączkowych, drożdżach i pełnoziarnistych produktach zbożowych, jak również w mięsie, owocach morza, rybach i jajach. Mniej - w serach. Źródłem chromu są także: banany, pomarańcze, jabłka, brokuły, szpinak i pomidory.

Na stężenie testosteronu w organizmie wpływa także cynamon. Przyprawa ta zwiększa wrażliwość na insulinę - obniżając zarówno stężenie glukozy, jak i insuliny we krwi po posiłku. Takie jej działanie wykazano przy spożyciu pół łyżeczki cynamonu dziennie – a więc dość sporo.

 

Piśmiennictwo:

1. Szydlarska D., Budlewski T., Bar-Andziak E. Dyskusja na temat metod oceny stężenia testosteronu. Forum Medycyny Rodzinnej, 2013, 7, 3, 149-154,
2. Vetulani J. Neurochemia impulsywności i agresji. Psychiatria Polska. 2013, 47, 1, 103-115,
3. Stachowicz M., Lebiedzińska A. Dieta a testosteron w organizmie sportowca, Bromat Chem Toksykol. 2015, 48, 1, 88-96

 

Galeria zdjęć