
Ogórki kiszone
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 l wody
- 3 sztuki chrzanu (około 3 cm)
- 3 gałązki kopru włoskiego
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżki soli kamiennej
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i dokładnie oczyść. W garnku Zagotuj 2 litry wody z solą i odstaw, aż przestygnie
- W międzyczasie do każdego z 3 słoików o pojemności około 1 litr każdy włóż po kawałku chrzanu (około 3 cm), 2 ząbki czosnku, gałązce kopru, liściu laurowym, zielu angielskim i pieprzu. Możesz też dołożyć dodatki, które podkręcą smak ogórków, np. liść dębu, liść wiśni lub ziarna gorczycy.
- Ułóż ogórki w słoikach tak, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Przygotowane słoiki zalej ciepłą lecz nie wrzącą zalewą i zakręć. Postaw na kilka godzin w ciepłym miejscu do góry dnem – dzięki temu zamknięcie będzie szczelne.
- Odstaw w zacienione miejsce o stałej temperaturze (np. do piwnicy). Po około tygodniu otrzymasz ogórki małosolne, a po 2-3 tygodniach – ogórki kiszone.
Wartości odżywcza i energetyczna 100g: 17kcal/Białko: 0,8 g/Tłuszcze: 0,2 /Węglowodany: 3,4