Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Omlet proteinowy ze szpinakiem z grzankami

Składniki: (przepis na 2 porcje)

  • 4 jajka
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 30 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku

Grzanki:

  • 6 małych, cienkich kromeczek bagietki (po 3 na porcję)
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki oregano

 

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj szpinak i smaż przez 1–2 minuty, aż zwiędnie. W misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię i smaż na małym ogniu, aż omlet się zetnie. Pokrusz fetę na wierzch i przykryj patelnię na chwilę, aby ser lekko się rozpuścił.

Kromeczki bagietki skrop oliwą, posyp oregano i podpiecz na suchej patelni lub w piekarniku (ok. 5 minut w 180°C), aż będą chrupiące.

Wartości odżywcze na 1 porcję: 347 kcal / Białko: 18,5 g / Tłuszcze: 21 g / Węglowodany: 20,5 g

Galeria zdjęć