Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Omlet ze szpinakiem

Opracowała: Karolina Szcześniak

 

Składniki na 1 porcję:

  • szpinak - garść
  • oliwa z oliwek - łyżka
  • czosnek - 1 ząbek
  • jajko - 2
  • mleko owsiane - ½ szklanki
  • bazylia i oregano - łyżka
  • mozzarella light - ½ sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • szczypiorek - łyżka

 

Przygotowanie:

Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem ze szpinakiem na oliwie na patelni. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Jajka rozmącamy, doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki bazylii i 1/2 łyżeczki oregano. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i wylewamy całość na patelnię. Zostawiamy na wolnym ogniu na około 5 minut, następnie przykrywamy i pozostawiamy do ścięcia. W tym czasie kilkakrotnie poruszamy patelnią by rzadka masa z góry spływała na spód patelni i omlet ładnie i równomiernie się ściął.

 

Wartość odżywcza i energetyczna porcji: 480 kcal / Białko: 31.6g / Tłuszcz: 26g / Węglowodany: 20.7g

 

Galeria zdjęć