
Omlet ze szpinakiem
Opracowała: Karolina Szcześniak
Składniki na 1 porcję:
- szpinak - garść
- oliwa z oliwek - łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- jajko - 2
- mleko owsiane - ½ szklanki
- bazylia i oregano - łyżka
- mozzarella light - ½ sztuki
- pomidor - 1 sztuka
- szczypiorek - łyżka
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy razem ze szpinakiem na oliwie na patelni. Dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Jajka rozmącamy, doprawiamy pieprzem, 1/2 łyżeczki bazylii i 1/2 łyżeczki oregano. Dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę i wylewamy całość na patelnię. Zostawiamy na wolnym ogniu na około 5 minut, następnie przykrywamy i pozostawiamy do ścięcia. W tym czasie kilkakrotnie poruszamy patelnią by rzadka masa z góry spływała na spód patelni i omlet ładnie i równomiernie się ściął.
Wartość odżywcza i energetyczna porcji: 480 kcal / Białko: 31.6g / Tłuszcz: 26g / Węglowodany: 20.7g