Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Orzechy włoskie w profilaktyce nowotworu jelita grubego

Opracowała: dr Paulina Baran

Jesteś może miłośnikiem orzechów włoskich? Jeśli tak to świetnie i ta wiadomość jest wprost dla Ciebie! A jeśli nie, to może jednak warto się do nich przekonać? Najnowsze badania kliniczne przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Connecticut rzucają bowiem nowe światło na prozdrowotne właściwości orzechów włoskich.

Wyniki opublikowane na łamach czasopisma Cancer Prevention Research wskazują, że regularne spożywanie orzechów włoskich może znacząco obniżać poziom stanu zapalnego w organizmie oraz potencjalnie zmniejszać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Kluczem do zrozumienia prozdrowotnych właściwości orzechów włoskich są elagitaniny, czyli związki polifenolowe, które po spożyciu są przekształcane przez bakterie jelitowe w substancje zwane urolitynami. Szczególnie istotna jest urolityna A, która wykazuje silne działanie przeciwzapalne i, na co wskazują badania, prawdopodobnie też przeciwnowotworowe.

W badaniu wzięło udział 39 osób w wieku 40-65 lat ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego. Uczestnicy najpierw przez tydzień unikali pokarmów zawierających elagitaniny, aby obniżyć poziom urolityn w organizmie, a następnie przez trzy tygodnie spożywali orzechy włoskie.

I co się okazało?

Zaobserwowano, że osoby, które wytwarzały więcej urolityny A, miały niższe poziomy kilku kluczowych markerów zapalnych we krwi. Co ciekawe, efekt ten był szczególnie wyraźny u osób chorych na otyłość. Dodatkowo, wyższy poziom urolityny A korelował z wyższym poziomem peptydu YY, czyli białka, które może hamować rozwój raka jelita grubego. Co ciekawe, analiza interakcji komórkowych w polipach jelita grubego usuniętych podczas kolonoskopii wykazała, że u pacjentów z wysokim poziomem urolityny A znacząco zmniejszyła się ekspresja wimentyny, czyli białka często związanego z zaawansowanymi formami raka jelita grubego.

Należy zwrócić uwagę, że efekty spożywania orzechów włoskich mogą się różnić u poszczególnych osób, ponieważ zdolność do wytwarzania urolityny A zależy od indywidualnego składu mikrobioty jelitowej człowieka. Niezależnie jednak, przeprowadzone badanie dostarcza argumentów przemawiających za włączeniem orzechów włoskich do diety w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego.

Naukowcy podkreślają, że korzyści z jedzenia orzechów włoskich jest wiele, a zatem jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych, np. w postaci alergii na orzechy, wystarczy sięgać po garść każdego dnia, aby zadbać o swoje zdrowie.

Źródła:

[1] Moussa MR, Fan N, Birk J, et al. Systemic Inflammation and the Inflammatory Context of the Colonic Microenvironment Are Improved by Urolithin A. Cancer Prev Res (Phila). 2025; 18(4): 235-250. https://doi.org/10.1158/1940-6207.CAPR-24-0383

[2] https://scitechdaily.com/scientists-reveal-that-eating-walnuts-could-reduce-your-risk-of-cancer/

Galeria zdjęć