Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Pańska skórka - smakołyk spod cmentarza

Opracowała: dr Agata Gaździńska

Nieodłącznym elementem święta Wszystkich Świętych i Zaduszek jest pańska skórka. Czym jest ten warszawski słodki smakołyk?

Pańska skórka – przysmak zbliżony do prostokąta, biało różowy, bardzo słodki, mleczny, lekko migdałowy z posmakiem karmelu.  Jest twardy, jak kamień, nawet nie warto go próbować rozgryzać, trzeba całego ładować do ust, po chwili mięknie i ciągnie się niczym krówka ciągutka.

Sprzedawany głównie w Warszawie, m.in. przy cmentarzach podczas święta Wszystkich Świętych albo odpustów. W Krakowie podobną rolę spełnia miodek turecki, a w Lublinie i na Lubelszczyźnie – szczypka. Od jakiegoś czasu kupić można nie tylko tradycyjną pańską skórkę, ale również w innych smakach. Najchętniej oczywiście kupujemy tradycyjną. Ale można dostać również pańską skórkę smerfową, rafaello czy w smaku nutelli. 

Pierwsza wzmianka o pańskiej skórce pojawiła się w Słowniku Języka Polskiego pod redakcją Adama Kryńskiego i Władysława Niedźwieckiego wydanym w 1908 r. Wtedy pańska skórka zwana była panieńską.

Pańską skórkę w 2008 roku wpisano na listę mazowieckich produktów tradycyjnych.

Pańska skórka - przepis

6 dag żelatyny, 53 dag cukru pudru, 6 białek, 1 łyżka syropu różanego, 1 łyżka konfitury z róży, 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki ziemniaczanej

150 ml wody zagotować z 50 dag cukru pudru i z syropem różanym, dodać konfiturę, wymieszać. Zdjąć garnek z ognia. Do gorącego płynu dodać żelatynę i dokładnie rozpuścić. W dużej misce ubić białka na sztywno i dodać resztę cukru. Bardzo powoli cienkim strumieniem, wlać gorący syrop, ciągle ubijając. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożona pergaminem, posypać mąką ziemniaczana i odstawić do ostygnięcia na 1 - 2 godziny. 
Za pomocą noża zanurzanego w gorącej wodzie, a potem osuszonego, pokroić masę na 
małe kawałki. Trzymać w dużym słoiku szczelnie zamkniętym.

 

Źródło:

http://metrowarszawa.gazeta.pl/metrowarszawa/1,141635,16892643,to-najpilniej-strzezona-tajemnica-warszawy-poznalismy.html

 

Galeria zdjęć