
Pestki dyni - skarbnica zdrowia
Opracowała Zuzanna Rutkowska, studentka kierunku Dietetyka
Te niepozorne drobne nasiona są w rzeczywistości niezwykle wartościowym składnikiem, który zasługuje na uwagę ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne. Są prawdziwym magazynem składników odżywczych, ponieważ znajdziemy w nich zarówno wiele witamin jak i składników mineralnych. W dodatku stanowią też cenne źródło błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Co kryją w sobie pestki dyni?
Po pierwsze na uwagę zasługuje fakt, że pestki dyni zawierają w sobie aż 80% kwasów tłuszczowych nienasyconych, z czego aż 60% to kwasy wielonienasycone np. Kwas linolowy. Są też dobrym źródłem białka. Co więcej pestki dyni to prawdziwa skarbnica składników mineralnych, znajdziemy tu m.in. duże ilości:
- Cynku – w 100g znajduje się aż 8mg.
- Magnezu – jedno z najlepszych źródeł magnezu, w 100g pestek znajduje się aż 600 mg tego składnika mineralnego. Jedna garść pestek, pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik w aż 30/40%.
- Żelaza - w 100 g znajduje się prawie 9 mg, jest to bardzo dobre źródło tego składnika szczególnie dla wegan.
- Wapnia – 46mg w 100g
- Potasu – 809 mg w 100g
- Fosforu- 1233mg w 100g
Warto również wspomnieć, że są ubogie w sód, co jest ich niewątpliwą zaletą.
Jeśli chodzi o zawartość witamin to są dobrym źródłem witaminy A, E i niacyny, ale znaleźć możemy tu również witaminę C, witaminę B6, ryboflawinę czy tiaminę.
Jedynym minusem jest wartość energetyczna, ponieważ 100g dostarcza aż 556 kcal, dlatego pestki dyni idealnie sprawdzą się jako dodatek w małych ilościach.
Dlaczego warto spożywać pestki dyni?
Regularne spożywanie pestek dyni niesie za sobą szereg pozytywnych korzyści zdrowotnych m.in:
- Wykazują właściwości przeciw pasożytnicze
- Wpływają na zdrowie prostaty
- Posiadają właściwości przeciwnowotworowe
- Wspomagają odporność
- Wykazują działanie hipoglikemiczne. Warto zaznaczyć, że mają też niski indeks glikemiczny.
- Wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy
- Z uwagi na zawartość błonnika usprawniają perystaltykę jelit, a także są pomocne przy zaparciach.
Jak dodać pestki dyni do swojej codziennej diety?
Pestki dyni są bardzo uniwersalnym produktem i można dodawać je do bardzo wielu potraw. Idealnie sprawdzą się jako chrupiący dodatek do posypania sałatki, owsianki czy zupy. Zmielone pestki dyni również doskonale zagęszczają wszelkiego rodzaju farsze i nadzienia, poprawiając ich strukturę. Po zmieleniu mogą być także traktowane jako alternatywna mąka. Same w sobie są też smaczną i zdrową przekąską.
Podsumowując pestki dyni to prawdziwy skarb natury, który warto doceniać i wykorzystywać w kuchni oraz codziennej diecie. Ich szerokie spektrum działania sprawia, że warto regularnie po nie sięgać, w celu poprawy naszego zdrowia i samopoczucia.
https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2016/Nr%203/BR%203_2016%20art%2093%20s%20698-701.pdf
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2468227620303136
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9182978/
https://zvjz.journals.ekb.eg/article_99592_1c92b7a53daf5836984a802c07a2c3b6.pdf
https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2020.0200?journalCode=jmf