Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • 150 g liści rzodkiewki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (25 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 2 łyżki startego parmezanu (20 g)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek (45 g)
  • sól i świeżo mielony pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć z listków grube łodyżki.
  2. Słonecznik uprażyć na suchej patelni do momentu lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
  3. Czosnek obrać i pokroić na połówki.
  4. Ser parmezan zetrzeć na drobniutkich oczkach tarki do sera.
  5. Listki rzodkiewki włożyć do wysokiego naczynia. Zblendowac blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać czosnek ser i ziarno słonecznika. Ponownie zblendować. Do gładkiej masy dolać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Przełożyć do słoiczka i na wierzch dolać jeszcze odrobinę oliwy. To po to, aby odciąć dostęp tlenu. Dzięki czemu pesto dłużej zachowa świeżość i żywy, zielony kolor. Słoiczek zakręcić. Przechowywać w lodówce.
  7. Używać jako smarowidło do kanapek, dodatek do makaronów, sosów i sałatek.

 

 

Galeria zdjęć