
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki:
- 150 g liści rzodkiewki
- 2 łyżki ziaren słonecznika (25 g)
- 2 ząbki czosnku (10 g)
- 2 łyżki startego parmezanu (20 g)
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek (45 g)
- sól i świeżo mielony pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Liście rzodkiewki dokładnie umyć i osuszyć. Usunąć z listków grube łodyżki.
- Słonecznik uprażyć na suchej patelni do momentu lekkiego zrumienienia. Wystudzić.
- Czosnek obrać i pokroić na połówki.
- Ser parmezan zetrzeć na drobniutkich oczkach tarki do sera.
- Listki rzodkiewki włożyć do wysokiego naczynia. Zblendowac blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać czosnek ser i ziarno słonecznika. Ponownie zblendować. Do gładkiej masy dolać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przełożyć do słoiczka i na wierzch dolać jeszcze odrobinę oliwy. To po to, aby odciąć dostęp tlenu. Dzięki czemu pesto dłużej zachowa świeżość i żywy, zielony kolor. Słoiczek zakręcić. Przechowywać w lodówce.
- Używać jako smarowidło do kanapek, dodatek do makaronów, sosów i sałatek.