
Pieczona owsianka z gruszką i rabarbarem
Składniki na 2 porcje:
- 100g płatków owsianych górskich
- łyżka erytrytolu
- poł łyżeczki proszku do pieczenia
- 125ml mleka 1,5%
- 60ml jogurtu naturalnego
- 10ml oleju –łyżka
- 1 jajko
- 1 gruszka
- 2 łodygi rabarbaru pokrojone w kostkę
Przygotowanie:
- Rabarbar i gruszkę pokrój w kostkę
- Mokre składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką, następnie dodaj suche składniki i również wymieszaj
- Do powstałej masy dodaj połowę gruszki i rabarbaru, całość wymieszaj
- Przełóż masę do naczynka żaroodpornego, posyp resztą rabarbaru i gruszki
- Całość piecz w 180 stopniach przez około 25 minut
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 640kcal/ Białko 24,5g / Tłuszcz 24g / Węglowodany 74g