
Pieczony halibut z cytrynową marynatą i suszonymi pomidorami
2 porcje
2 kawałki filetu z halibuta (2x150g)
Marynata:
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
1 łyżka soku z cytryny (6g)
1 łyżeczka startej skórki z cytryny (5g)
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku (10g)
2 drobno posiekane suszone pomidory z zalewy (20g)
sól
pieprz
płatki chili
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Do 1 porcji:
50g brązowego ryżu
Surówka z kapusty, marchewki i ananasa: 1 garść posiekanej drobno kapusty pekińskiej (50g), 1 łyżka drobno posiekanej natka pietruszki (12g), 2 łyżki startej marchewki (20g), ½ plastra ananasa (20g), 1 łyżka uprażonych pestek słonecznika (10g), sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego (20g), łyżeczka musztardy (10g), sól, pieprz.
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszaj. Halibuta osusz, delikatnie oprósz solą i posmaruj marynatą. Zostaw na 15-20min.
Na pergaminie ułóż jeden kawałek ryby. Szczelnie zawiń, zrób takiego cukierka.
Piekarnik rozgrzej do 220st C i wstaw halibuta. Piecz 15 minut.
Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przygotuj surówkę i dopraw do smaku.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 514kcal
Białko: 41g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 54g