
Placki bananowo-bambusowe z kvargiem
Przepis na 1 porcję (3 placki):
- Banan (½ sztuki, 60 g)
- Otręby owsiane (30 g)
- Jajka (1 sztuka, 50 g)
- Jogurt Kvarg naturalny (2 łyżki, 50 g)
- Błonnik bambusowy (5 g)
- Erytrol (1 łyżeczka, 5 g)
- Ekstrakt waniliowy (½ łyżeczki, 2 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
Sposób przygotowania:
- W misce rozgnieć banana na puree.
- Dodaj otręby, jajko, jogurt Kvarg, błonnik bambusowy, erytrol, ekstrakt waniliowy i sól. Wymieszaj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju.
- Smaż niewielkie porcje ciasta na małym ogniu, po około 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji (3 placki): 229 kcal /Białko: 11,2 g /Tłuszcz: 7,8 g / Węglowodany: 28,3 g