Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Placki ziemniaczane

Przepis na 5 porcji:

  • 750 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 100 g cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 70 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  •  ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Rozdrobnić ziemniaki cebulę , czosnek , dodać mąkę , jajka , sól i pieprz.

2. Sprawdzić konsystencję , jeśli masa jest zbyt rzadka dodać więcej mąki wymieszać przełożyć do innego naczynia odstawić.

3. Na rozgrzaną patelnię wlać olej do smażenia pokrywając dno cienką warstwą. Na gorący olej nałożyć 2 czubate łyżki masy , jedna na drugą spłaszczyć za pomocą łyżki formując placek (8-10 cm ).

4. Placki smażyć po obu stron do momentu aż będą złotobrązowe i chrupiące.

5. Następnie placki ziemniaczane odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze na 1 porcje (210g): 519 kcal / Białko: 8,8 g / Węglowodany: 54,2 g / Tłuszcz: 31,7 g

Galeria zdjęć