Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Poznaj Ser Halloumi

Opracowała: Monika Marciniak, studentka kierunku Dietetyka

Ser Halloumi jest serem pochodzącym z Cypru. Najwcześniejsze znane zachowane opisy cypryjskiego sera zostały odnotowane w połowie XVI wieku przez włoskich gości odwiedzających Cypr. Tradycyjne cypryjski Halloumi wytwarzano ze świeżego, niepasteryzowanego mleka owczego lub/i koziego, ponieważ na wyspie było niewiele krów. Sprowadzenie w XX wieku przez Brytyjczyków na wyspę krów oraz wzrost popytu spowodowało, że przemysłowi producenci serów zaczęli dodawać także tańszego mleka krowiego. Na skalę przemysłową do produkcji komercyjnej wykorzystuje się mieszkankę pasteryzowanego mleka owczego, koziego i krowiego, przy czym mleko krowie stanowi najmniejszą część zużytego mleka. W 2021 roku ser wpisano do unijnego rejestru produktów o chronionej nazwie pochodzenia (ChNP). Jest również bardzo popularny we wschodnich rejonach basenu Morza Śródziemnego.

Tradycyjny ser Halloumi ma półkolisty kształt i waży 220–270 gramów. Zawartość tłuszczu wynosi około 25% mokrej masy, 47% suchej masy i około 17% białka. Jego twarda konsystencja po ugotowaniu powoduje skrzypienie zębów podczas żucia.

Istnieją dwa główne rodzaje sera Halloumi: świeże i dojrzałe. Świeży ser Halloumi ma półtwardą, elastyczną konsystencję i łagodniejszy, mniej słony smak w porównaniu do wersji dojrzewającej. Dojrzały ser Halloumi przechowywany w solance ma twardszą, bardziej suchą konsystencję i bardziej słony smak. Obie wersje mają lekko miętowy posmak, wynikający z dodatku mięty zielonej podczas produkcji sera. Zamknięte ser Halloumi (zarówno świeże, jak i dojrzałe) może przechowywać  w lodówce nawet rok.

Wartość odżywcza w 100 g sera Halloumi (produkowanego na skalę przemysłową):

  • ok. 336 kcal;
  • 26,9g tłuszczu;
  • 2,2 g węglowodanów;
  • 21,2g białka
  • 2,2g soli.

Ser halloumi jest cennym źródłem witamin (A, D, E, K oraz z grupy B) i składników mineralnych (sodu, wapnia, fosforu, magnezu).

Halloumi można spożywać na kilka sposobów: na surowo np. jako dodatek do sałatek, używać do gotowania np. do sosów jako zamiennik mięsa, a także z uwagi na jego wysoką temperaturę topnienia idealnie nadaje się do smażenia na brązowy kolor czy grillowania.

W gorące dni idealnie komponuje się z truskawki i sałatą. Inspiracja poniżej:

Przepis na sałatkę z serem Halloumi:

  • 3 garście miksu sałat
  • 100 g sera halloumii (ugrillowanego)
  • 5-8 sztuk truskawek
  • Łyżeczka otu basamicznego
  • Łyżka oleju z pestek dyni
  • Sól i pieprz do smaku

Smacznego!

 

 

 

 

Galeria zdjęć