
Przepis na pastę z zielonego groszku
Szybka, zdrowa i smaczna pasta idealna na kanapkę
Składniki na 2 porcje:
- 100g zielonego groszku (może być mrożony)
- 20g świeżej bazylii
- 40g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- Łyżka soku z cytryny
- Łyżka soku z limonki
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zielony groszek wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-4 minuty. Następnie wystudzamy
- Zielony groszek, parmezan, bazylię, czosnek i oliwę miksujemy blenderem, dodajemy sok z cytryny i limonki.
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Na koniec dokładnie mieszamy
Wartość odżywcza i energetyczna jednej porcji (115 g): 240kcal/białko: 12 g/tłuszcze:16g /węglowodany: 8,5g