
Pstrąg z warzywami
Składniki:
- 100g ryby np. pstrąg
- 50g ryżu brązowego
- 2 łyżki migdałów w płatkach
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 garście różnych sałat
- 4 pomidorki koktajlowe
- ½ papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Przyprawy: pieprz, sól, tymianek
Sposób przygotowania:
Pstrąga oczyść i osusz, skrop cytryną i oliwą, natrzyj przyprawą do ryb. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Z masła, posiekanej pietruszki i oregano oraz płatków migdałowych przygotuj masę i natrzyj nią rybę. Tak przygotowaną rybę oprósz pozostałymi płatkami migdałowymi, obłóż wiórkami masła, zawiń w folię aluminiową lub papier do pieczenia i zapiecz w piekarniku ok. pół godziny w 180 C. Rybę opcjonalnie można usmażyć na patelni. Sałaty umyj i porwij, dodaj pokrojone pomidorki, pokrojoną w paseczki paprykę. Całość polej oliwą i przypraw do smaku. Rybę zjedz z ryżem i zieloną surówką.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 524 kcal/Białko:29,2g /Tłuszcze: 24,2g/Węglowodany: 43,0 g