Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z chili i czosnkiem

4 porcje

 

500g mięsa mielonego z indyka

1 duże jajko

4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (48g)

2 łyżki bułki tartej (20g)

sól i pieprz do smaku

1 puszka pomidorów z puszki (240g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)

2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

2 ząbki czosnku (10g)

1 mała cebula (100g)

½ łyżeczki płatków chili (2g)

szczypta cynamonu

szczypta kurkumy

szczypta oregano

1 łyżeczka miodu (8g)

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

sól i pieprz do smaku

 

Do 1 porcji:

50g kaszy bulgur lub kaszy kuskus perłowej

Brokuły z wody (180-200g)

 

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, dodaj sól, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Uformuj kulki wielkości piłki pingpongowej lub trochę większe. Ułóż luźno jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.

Na patelni rozgrzej oliwę z chili, zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody, miód, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotuj 15min na wolnym ogniu.

Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, zmiksuj blenderem na gładko.

Powstałym sosem zalej przygotowane pulpety.

Całość piecz 40min w temperaturze 180st C.

W między czasie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła przygotuj na parze lub ugotuj w wodzie.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 556kcal

Białko: 41g

Tłuszcze: 18g

Węglowodany: 66g

Galeria zdjęć