
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym z chili i czosnkiem
4 porcje
500g mięsa mielonego z indyka
1 duże jajko
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (48g)
2 łyżki bułki tartej (20g)
sól i pieprz do smaku
1 puszka pomidorów z puszki (240g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
2 ząbki czosnku (10g)
1 mała cebula (100g)
½ łyżeczki płatków chili (2g)
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy
szczypta oregano
1 łyżeczka miodu (8g)
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Do 1 porcji:
50g kaszy bulgur lub kaszy kuskus perłowej
Brokuły z wody (180-200g)
Przygotowanie:
W misce dokładnie wymieszaj mięso z indyka, jajko, bułkę tartą, dodaj sól, pieprz do smaku oraz posiekaną natkę. Uformuj kulki wielkości piłki pingpongowej lub trochę większe. Ułóż luźno jeden obok drugiego w naczyniu do zapiekania.
Na patelni rozgrzej oliwę z chili, zeszklij posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, ½ szklanki wody, miód, oregano, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz. Gotuj 15min na wolnym ogniu.
Wyjmij ziele angielskie i liść laurowy, zmiksuj blenderem na gładko.
Powstałym sosem zalej przygotowane pulpety.
Całość piecz 40min w temperaturze 180st C.
W między czasie ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brokuła przygotuj na parze lub ugotuj w wodzie.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 556kcal
Białko: 41g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 66g