
Razowe ciasteczka owsiane o smaku czekoladowym
Składniki na około 20 ciastek:
- 120 g miękkiego masła
- 70 g cukru brzozowego (ksylitolu)
- 1 jajko
- 100 g płatków owsianych
- 140 g mąki razowej
- 100 g czekolady.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać jajko, dalej ucierając. Zmielić płatki owsiane (mogą być również w całości, ale masę łatwiej jest połączyć, jeśli płatki są rozdrobnione). Czekoladę zetrzeć na małych oczkach tarki. Do masy jajecznej dodać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczyć łyżką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut, aż zaczną się lekko brązowić.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 99 kcal/ Białko: 1,9 g/ Tłuszcze: 5,7 g/ Węglowodany: 12,2 g