
Sałatka awokado-kurczak
Składniki na 1 porcję:
-
garść sałaty
-
100g piersi z indyka
-
50g awokado
-
100g pomidorków cherry
-
15g cebulki czerwonej
-
10g parmezanu
-
30g bagietki pełnoziarnistej
-
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos:
-
2 łyżki jogurtu greckiego
-
10g parmezanu
-
½ łyżki oliwy z oliwek
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
pieprz, sól, bazylia suszona
Marynujemy pierś z indyka w ulubionych przyprawach i smażymy na oliwie z oliwek. Na tej samej patelni opiekamy bagietkę. Na talerz kładziemy sałatę,pokrojone warzywa i awokado. W miseczce mieszamy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Kroimy indyka w grubsze plastry, wykładamy na sałatkę, polewamy gotowym sosem i ścieramy parmezan. Podajemy z podpieczonym pieczywem.
Całość ma 580 kcal oraz
-
B: 38,8g
-
T: 35,5g
-
W: 29g