
Sałatka makaronowa z ciecierzycą
Składniki na 2 porcje:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- ugotowane na parze różyczki połowy brokuła
- szklanka ugotowanego al dente makaronu gryczanego (lub innego pełnoziarnistego makaronu)
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone pomidory
- zioła prowansalskie i bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek i pomidory (jeśli są ze słoika, w oleju, to wykładamy je bezpośrednio, a jeśli są suszone, w paczce, to najpierw musimy je przez kilka-kilkanaście minut moczyć w wodzie). Dodajemy cieciorkę i przyprawy i wszystko razem dusimy przez ok 10 minut na małym ogniu.
Składniki przekładamy do miski. Dodajemy makaron i brokuł i wszystko mieszamy.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 417 kcal/Białko: 17,6 g/Tłuszcze: 13 g/Węglowodany: 65,1 g