
Sałatka oranżowy zagajnik
Przepis autorstwa: Just a SALAD
Pomarańczowe warzywa, wśród zielonych listków rukoli i roszponki oraz kryjące się w nich owoce leszczyny – czyli oranżowy zagajnik. Nieprzypadkowo na spacer po nim wybrał się ser z niebieską pleśnią, którego charakterny smak i aromat znakomicie przełamuje smak słodkich warzyw tj. marchewki, pieczonych batatów i papryki. Do tego bazyliowy dressing i tak na naszych talerzach ląduje przepyszna sałatka, bogata w tekstury oraz smaki, które świetnie się uzupełniają tworząc rewelacyjne danie. To szybka i prosta w przygotowaniu, niezwykle interesująca w smaku propozycja – doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, szczególnie polecamy ją na lekki obiad tudzież kolację.
Składniki na 2 porcje:
- 1 garść rukoli
- 1 garść roszponki
- 1 nieduża marchewka
- 1/2 niedużego batata (1-2 łyżki oleju rzepakowego, sól)
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 2 łyżki prażonych orzechów laskowych
Dressing:
- 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 płaska łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego białego
- 1 garść liści bazylii
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
- Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 1-2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
- Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
- Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w kosteczkę.
- Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Ser kroimy w kostkę.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, bataty, marchewkę, paprykę oraz kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy orzechami laskowymi.
Dodatkowe uwagi:
Orzechy laskowe możecie uprażyć samodzielnie. Wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę
w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 539kcal/Białko: 14,3 g/Tłuszcze: 45,7 g/Węglowodany: 21,3 g