Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Sałatka oranżowy zagajnik

Przepis autorstwa: Just a SALAD

Pomarańczowe warzywa, wśród zielonych listków rukoli i roszponki oraz kryjące się w nich owoce leszczyny – czyli oranżowy zagajnik. Nieprzypadkowo na spacer po nim wybrał się ser z niebieską pleśnią, którego charakterny smak i aromat znakomicie przełamuje smak słodkich warzyw tj. marchewki, pieczonych batatów i papryki. Do tego bazyliowy dressing i tak na naszych talerzach ląduje przepyszna sałatka, bogata w tekstury oraz smaki, które świetnie się uzupełniają tworząc rewelacyjne danie. To szybka i prosta w przygotowaniu, niezwykle interesująca w smaku propozycja – doskonale sprawdzi się o każdej porze roku, szczególnie polecamy ją na lekki obiad tudzież kolację.

 

Składniki na 2 porcje:

  • 1 garść rukoli
  • 1 garść roszponki
  • 1 nieduża marchewka
  • 1/2 niedużego batata (1-2 łyżki oleju rzepakowego, sól)
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 łyżki prażonych orzechów laskowych

Dressing:

  • 3-4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 garść liści bazylii
  • sól, świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:

  1. W wysokim naczyniu lub młynku umieszczamy wszystkie składniki sosu, a następnie biedujemy je aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji.
  2. Obranego i umytego batata kroimy w plastry jednakowej grubości (ok. 1-2 mm). Umieszczamy je w misce, dodajemy odrobinę soli i wlewamy 1-2 łyżki oleju. Całość mieszamy najlepiej ręką. Tak przygotowane bataty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.
  3. Orzechy siekamy na niezbyt drobne kawałki.
  4. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy ją w kosteczkę.
  5. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Ser kroimy w kostkę.
  7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, bataty, marchewkę, paprykę oraz kostki sera. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy orzechami laskowymi.

Dodatkowe uwagi:

Orzechy laskowe możecie uprażyć samodzielnie. Wykładamy je na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Orzechy będą gotowe kiedy zarumienią się, skórka popęka, a w kuchni będzie unosił się aromat prażonych orzechów. Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę
w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 539kcal/Białko: 14,3 g/Tłuszcze: 45,7 g/Węglowodany: 21,3 g

Galeria zdjęć