Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Sałatka z brokuła z szynką, serem feta i żurawiną

2 porcje

 

1 mały brokuł (300g)

1 łyżka białego sezamu (10g)

1 mała marchewka (50g)

2-3 garści sałaty lodowej (40g)

¼ czerwonej cebuli (25g)

100g sera feta

100g szynki z indyka

1 łyżka suszonej żurawiny (12g)

1 łyżka natki pietruszki (12g)

 

Sos:

1 łyżka majonezu light (25g)

3 łyżki jogurtu naturalnego (60g)

1 łyżka musztardy miodowej (20g)

pieprz

 

Grzanki:

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego (2x40g)

 

Przygotowanie:

Brokuła pokrój w mniejsze różyczki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i wystudź.

Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.

Fetę pokrusz, szynkę pokrój w mniejsze kawałki i podsmaż na suchej patelni.

Składniki sosu wymieszaj na gładko.

Na talerzu ułóż warzywa, dodaj pokruszony ser, szynkę i żurawinę.

Polej sosem i wymieszaj.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 478kcal

Białko: 28g

Tłuszcze: 21g

Węglowodany: 46g

Galeria zdjęć