
Sałatka z duszoną cukinią i serem feta
Składniki (na 2 porcje):
- 1 młoda cukinia (300 g)
- 1 łyżka masła (10 g)
- 1 ząbek czosnku (5 g)
- garść liści rukoli (40 g)
- 1 pomidor (100 g)
- 1 papryka biała (100 g)
- 6 liści sałaty (30 g)
- 50 g sera feta odtłuszczonego
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię dokładnie umyć. Nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Na patelni rozgrzać masło. Dołożyć startą cukinię i zmiażdżony czosnek. Dusić 3 minuty. Po tym czasie dodać listki rukoli. Patelnią zdjąć z ognia. Przykryć.
- pokroić w plasterki.
- Pomidora i paprykę umyć. Pomidora pokroić w ósemki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plasterki.
- Fetę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
- Na talerzu ułożyć liście sałaty. Na środek wyjąć duszoną cukinię z rukolą, pomidora i paprykę. Doprawić do smaku sola i pieprzem.
- Na wierzch ułożyć kostki sera feta.
- Podawać z razowym pieczywem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 170 kcal/Białko: 8,5 g/Tłuszcze: 10 g/Węglowodany: 10 g