
Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i pomarańczami
2 porcje
50g kaszy gryczanej palonej
200g buraka (już ugotowany wcześniej, kup gotowy w Lidlu lub Biedronce)
1 pomarańcza (240g)
½ awokado (70g)
100g sera feta
2-3 garści rukoli (60g)
2 łyżki orzechów włoskich (20g)
Sos miodowo - musztardowy:
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciepłej wody
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszaj dokładnie.
Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostaw do wystygnięcia.
Buraka pokrój w kostkę około 1cmx1cm a pomarańczę i awokado obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki.
Ser feta pokrusz w palcach. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Kaszę wymieszaj z sosem, burakiem i pomarańczą.
Na talerzu ułóż rukolę, kaszę gryczaną, dodaj awokado i pokruszony ser feta oraz uprażone orzechy.
Polej sosem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 555kcal
Białko: 18g
Tłuszcze: 35g
Węglowodany: 49g