Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i pomarańczami

2 porcje

 

50g kaszy gryczanej palonej

200g buraka (już ugotowany wcześniej, kup gotowy w Lidlu lub Biedronce)

1 pomarańcza (240g)

½ awokado (70g)

100g sera feta

2-3 garści rukoli (60g)

2 łyżki orzechów włoskich (20g)

 

Sos miodowo - musztardowy:

1 łyżeczka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka ciepłej wody

½ łyżeczki miodu

½ łyżeczki musztardy

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszaj dokładnie.

Kaszę gryczaną ugotuj na sypko, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zostaw do wystygnięcia.

Buraka pokrój w kostkę około 1cmx1cm a pomarańczę i awokado obierz ze skórki i również pokrój w mniejsze kawałki.

Ser feta pokrusz w palcach. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj.

Natkę pietruszki drobno posiekaj.

Kaszę wymieszaj z sosem, burakiem i pomarańczą.

Na talerzu ułóż rukolę, kaszę gryczaną, dodaj awokado i pokruszony ser feta oraz uprażone orzechy.

Polej sosem.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 555kcal

Białko: 18g

Tłuszcze: 35g

Węglowodany: 49g

 

Galeria zdjęć