
Sałatka z kurczaka i awokado
Przepis autorstwa: Just a SALAD
Składniki na 2 porcje:
- 1 garść rukoli
- 1 szklanka suchego makaronu pełnoziarnistego
- 250 g fileta z kurczaka zagrodowego (1 łyżka przyprawy tandoori, olej do smażenia)
- 1 nieduże awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki suszonych wiśni
- 6 suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki pestek dyni
- 2 łyżeczki pestek słonecznika
Dressing:
-
1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
-
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Pestki dyni i słonecznika, prażymy na suchej patelni.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy 2 łyżki oleju, posypujemy przyprawą tandoori i dokładnie mieszamy. Smażymy około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy i czekamy aż wystygnie.
- Suszone pomidory kroimy w paseczki.
- Suszone wiśnie parzymy (zalewamy wrzątkiem na około 30 sekund), a następnie wysuszamy.
- Awokado kroimy na półksiężyce lub w większą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
- Makaron łączymy z suszonymi pomidorami i olejem z suszonych pomidorów, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy kurczaka, suszone wiśnie, pestki dyni i słonecznika oraz awokado. Całość delikatnie mieszamy razem z rukolą, a jeśli nie konsumujemy sałatki od razu, to wkładamy ją do lunch boxa, wówczas posypujemy rukolą i zabieramy na drugi dzień do szkoły tudzież do pracy. Sałatkę mieszamy z sałatą bezpośrednio przed spożyciem.
Dodatkowe uwagi:
Suszone wiśnie możecie zastąpić suszoną żurawiną.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 593kcal/Białko: 40,2 g/Tłuszcze: 25,9 g/Węglowodany: 54,4 g