
Sałatka z kurczakiem i mango
2 porcje
100g komosy ryżowej
4 garści roszponki (80g)
garstka kolendry (3g)
½ marchewki (35g)
½ małego mango (140g)
10 cm ogórka (80g)
1 łyżka orzechów włoskich (10g)
250g piersi z kurczaka
Marynata do kurczaka:
sól
pieprz
słodka papryka (2g)
kurkuma (2g)
czosnek granulowany (1g)
2 łyżeczki oliwy (10g)
Sos orzechowy:
1 łyżeczka masła orzechowego (10g)
1 łyżeczka syropu klonowego (5g)
2 łyżki sosu sojowego (20g)
1-2 łyżki soku z cytryny (12g)
1-2 łyżki ciepłej wody (20g)
kawałek ostrej papryczki chili (2g)
sól, pieprz
Przygotowania:
Komosę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudź.
Kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem, pokrop olejem. Grilluj z obu stron i pokrój w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kolendrę drobno posiekaj.
Orzechy upraż na suchej patelni. Mango i ogórka obierz i pokrój w kostkę.
Sos dokładnie wymieszaj w misce trzepaczką, jeśli jest za gęsty dodaj ew. więcej wody.
Na talerzu ułóż roszponkę, kurczaka, warzywa i mango.
Polej sosem i posyp orzechami.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 522kcal
Białko: 39g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 52g