Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Sałatka z kurczakiem i mango

2 porcje

 

100g komosy ryżowej

4 garści roszponki (80g)

garstka kolendry (3g)

½ marchewki (35g)

½ małego mango (140g)

10 cm ogórka (80g)

1 łyżka orzechów włoskich (10g)

250g piersi z kurczaka

Marynata do kurczaka:

sól

pieprz

słodka papryka (2g)

kurkuma (2g)

czosnek granulowany (1g)

2 łyżeczki oliwy (10g)

 

Sos orzechowy:

1 łyżeczka masła orzechowego (10g)

1 łyżeczka syropu klonowego (5g)

2 łyżki sosu sojowego (20g)

1-2 łyżki soku z cytryny (12g)

1-2 łyżki ciepłej wody (20g)

kawałek ostrej papryczki chili (2g)

sól, pieprz

 

Przygotowania:

Komosę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudź.

Kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem, pokrop olejem. Grilluj z obu stron i pokrój w plastry. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kolendrę drobno posiekaj.

Orzechy upraż na suchej patelni. Mango i ogórka obierz i pokrój w kostkę.

Sos dokładnie wymieszaj w misce trzepaczką, jeśli jest za gęsty dodaj ew. więcej wody.

Na talerzu ułóż roszponkę, kurczaka, warzywa i mango.

Polej sosem i posyp orzechami.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 522kcal

Białko: 39g

Tłuszcze: 18g

Węglowodany: 52g

Galeria zdjęć