
Sałatka z łososiem, ogórkiem, awokado i malinami
1 porcja
2 garści roszponki (40g)
garść kiełek rzodkiewki (15g)
100g wędzonego na ciepło łososia
¼ awokado (35g)
10 cm ogórka (70g)
2 rzodkiewki (30g)
6-7 pomidorków koktajlowych (70g)
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki (24g)
5 oliwek (15g)
garstka malin (25g)
garstka borówek (25g)
łyżka orzechów włoskich (10g)
Sos miodowo – musztardowy (2 porcje):
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ciepłej wody
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki musztardy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Składniki sosu umieść w słoiku, zakręć szczelnie i zacznij wytrząsać do momentu otrzymania gładkiego sosu.
Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, rzodkiewki w plasterki, awokado w kostkę.
Na talerzu ułóż roszponkę, kiełki, warzywa i poszarpanego na mniejsze kawałki łososia.
Posyp owocami i uprażonymi na suchej patelni orzechami.
Polej sosem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 507 kcal
Białko: 30g
Tłuszcze: 34g
Węglowodany: 23g