
Sałatka z soją i olejem z dyni
Składniki na 4 porcje:
- ½ szklanki suchych nasion soi (90 g)
- pół kalafiora
- pół brokuł
- 200 g kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 4 łyżki oleju z dyni
- sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Soję ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Kalafiora i brokuł porwać na drobne różyczki.
- Kapustę pekińską pociąć w paski.
- Pomidora pokroić w plasterki.
- Na talerzu ułożyć kapustę, na niej różyczki kalafiora i brokuł, plastry pomidora. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wierzch posypać ziarnem soi i polać olejem z dyni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 249,5 kcal/ Białko: 13,1 g/ Tłuszcze: 15,5 g/ Węglowodany: 10 g