
Sałatka z tuńczykiem, pesto i suszonymi pomidorami
2 porcje
150g makaronu kokardki- najlepiej razowy lub pełnoziarnisty
2 pełne łyżki zielonego pesto (może być gotowe ze słoiczka)(40g)
5 suszonych pomidorów z zalewy (50g)
100g tuńczyka w sosie własnym
15 pomidorków koktajlowych (150g)
4 garści rukoli (ok. 80g)
2 łyżki nasion słonecznika (20g)
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z pesto.
Nasiona słonecznika upraż na suchej dobrze rozgrzanej patelni.
Pomidorki przekrój na pół. Pomidory z zalewy posiekaj w paseczki.
Na talerzu ułóż rukolę, makaron z Pesto, kawałki tuńczyka i pomidorki koktajlowe i pomidory suszone.
Posyp po wierzchu nasionami słonecznika.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 544kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 19g
Węglowodany: 68g