
Sałatka ziemniaczana ze śledziem
Przepis na 2 porcje
1 filet śledziowy solony
3 małe ziemniaki
1 jajko
½ czerwonej cebuli
1 łyżka oliwy
1 łyżka szczypiorku
1 łyżeczka soku z cytrtny
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Filet śledziowy opłukać, odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w większą kostkę. Jajko ugotować i pokroić w ćwiartki. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie w salaterce, posypać szczypiorkiem, skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wartości odżywcze i energetyczne 1 porcji (185g): 252 kcal / Białko: 14,8g / Węglowodany: 13,2g / Tłuszcze: 15,3g