
Skład ciała a ryzyko chorób neurodegeneracyjnych
Opracowała: dr Paulina Baran
Osoby z wysokim poziomem tkanki tłuszczowej zgromadzonej w okolicach brzucha lub ramion mogą być bardziej narażone na rozwój chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera i choroby Parkinsona – tak wynika z najnowszych badań naukowców z Sichuan University w Chinach, których wyniki zostały opublikowane na łamach czasopisma Neurology.
Choroby neurodegeneracyjne, do których zalicza się między innymi chorobę Alzheimera i chorobę Parkinsona, są związane z postępującymi uszkodzeniami struktur i funkcji neuronów, czyli komórek budujących układ nerwowy. Choroby te dotykają obecnie ponad 60 milionów ludzi na całym świecie, natomiast w związku ze starzeniem się populacji, przewiduje się, że odsetek ludzi na nie cierpiących jeszcze wzrośnie.
Naukowcy z Uniwersytetu Sichuan w Chinach przeanalizowali dane zebrane od ponad 412 tys. osób, głównie rasy białej i pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, o średniej wieku 56 lat. Na początku badania wykonano pomiary składu ciała, w tym zawartości tkanki tłuszczowej, beztłuszczowej masy ciała, gęstości kości, a także pomiary obwodów talii i bioder oraz siły chwytu. W okresie prowadzonej ok. 9-letniej obserwacji u ponad 8 tys. osób rozwinęły się choroby neurodegeneracyjne, w tym przede wszystkim choroba Alzheimera, inne formy demencji oraz choroba Parkinsona.
Badacze, uwzględniając także inne czynniki, które mogą mieć związek z występowaniem chorób, takie jak m.in. cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu i spożywanie alkoholu, wykazali, że osoby charakteryzujące się wysokim poziomem tkanki tłuszczowej brzusznej oraz zmagazynowanej w okolicach ramion były, odpowiednio, o 13 proc. i 18 proc. bardziej narażone na rozwój chorób neurodegeneracyjnych w porównaniu z osobami z niskim poziomem tej tkanki w okolicach brzucha i ramion.
Ponadto zauważono, że osoby o wysokiej sile mięśniowej były o 26 proc. mniej narażone na rozwój chorób neurozwyrodnieniowych w porównaniu z osobami o niskim poziomie siły mięśniowej.
Związek pomiędzy składem ciała a chorobami neurodegeneracyjnymi jest częściowo wyjaśniany występowaniem u uczestników po rozpoczęciu badania chorób układu sercowo-naczyniowego, w tym m.in. chorób serca i udaru mózgu, które wydają się mieć znaczenie także dla rozwoju chorób neurozwyrodnieniowych.
Choć do uzyskanych wyników należy póki co podchodzić ostrożnie, bowiem jak każde tego rodzaju badanie ma ono swoje ograniczenia, autorzy pracy podkreślają ich potencjał praktyczny i wskazują, że ukierunkowane interwencje mające na celu zredukowanie tkanki tłuszczowej w okolicach tułowia i ramion, przy jednoczesnym wspieraniu prawidłowego rozwoju mięśni, mogą być bardziej skuteczne w zapobieganiu chorobom neurodegeneracyjnym aniżeli kontrola ogólnej masy ciała.
Źródła:
[1] American Academy of Neurology. "Does your body composition affect your risk of dementia or Parkinson’s?" ScienceDaily, 24 July 2024.
www.sciencedaily.com/releases/2024/07/240724171545.htm
[2] Xu, S., Wen, S., Yang, Y. (2024). Association between body composition patterns, cardiovascular disease, and risk of neurodegenerative disease in the UK Biobank. Neurology 103(4), DOI: 10.1212/WNL.0000000000209659