
Spożywanie owoców a … zdrowie psychiczne
Opracowała: dr Paulina Baran
Zarówno owoce, jak i warzywa są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, błonnika oraz witamin i składników mineralnych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zespół naukowców z Aston University w jednym ze swoich najnowszych badań wykazał, że im częściej ludzie spożywają owoce, niezależnie od spożywanych ilości, tym lepiej oceniają własne samopoczucie psychiczne i jednocześnie rzadziej zgłaszają objawy depresyjne.
Badania ankietowe, których wyniki opublikowano na łamach British Journal of Nutrition, zostały przeprowadzone na grupie 428 osób dorosłych z całej Wielkiej Brytanii. Naukowcy poszukiwali związku między spożywaniem owoców, warzyw oraz słodkich i słonych przekąsek a zdrowiem psychicznym. Brali również pod uwagę zmienne demograficzne oraz te związane ze stylem życia, tzn. ogólny stan zdrowia oraz poziom aktywności fizycznej.
W przypadku osób, które często sięgały po ubogie w składniki odżywcze słone przekąski, takie jak np. chipsy ziemniaczane, zaobserwowano częstsze zgłaszanie epizodów gorszego samopoczucia psychicznego, a także obniżenia funkcji poznawczych. Osłabiona sprawność poznawcza obejmowała przede wszystkim problemy z pamięcią (np. zapominanie, gdzie znajdowały się różne przedmioty, kłopoty z przypominaniem sobie nazwisk znajomych, które były „na końcu języka”) i wiązała się z większą liczbą zgłaszanych objawów lęku, stresu oraz depresji.
Choć autorzy nie badali związku przyczynowo-skutkowego, uzyskane przez nich wyniki mogą sugerować, że częste sięganie po małowartościowe słone przekąski może nasilać codzienne kłopoty ze sprawnością poznawczą, w tym z pamięcią i uwagą, i w konsekwencji negatywnie wpływać na stan zdrowia psychicznego.
Podsumowując, w świetle przedstawionych badań wydaje się, że codzienne spożywanie owoców może być prostą metodą na poprawę samopoczucia psychicznego. W każdym razie warto spróbować!
Źródła: