
Szakszuka
1 porcja
1 duży pomidor (200-230g)
½ ząbka czosnku (3g)
½ małej czerwonej papryki (80g)
2 plastry cebuli (20g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10g)
sól
pieprz
szczypta kminu rzymskiego
szczypta płatków chili (1g)
¼ łyżeczki słodkiej papryki
1 jajko
¼ awokado (35g)
1 kromka pieczywa graham (30g)
szczypior
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej małą patelnię, dodaj oliwę. Wrzuć warzywa, przyprawy i duś aż zmiękną i lekko odparują. Zrób lekkie wgłębienie na środku duszonych warzyw i wbij jajko. Przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty- do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze płynne.
Dorzuć szczypior, plastry awokado, świeżo mielony pieprz i sól.
Podawaj z pieczywem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 466kcal
Białko: 20g
Tłuszcze: 28g
Węglowodany: 36g