Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Szakszuka

1 porcja

 

1 duży pomidor (200-230g)

½ ząbka czosnku (3g)

½ małej czerwonej papryki (80g)

2 plastry cebuli (20g)

1 łyżka oliwy z oliwek (10g)

sól

pieprz

szczypta kminu rzymskiego

szczypta płatków chili (1g)

¼ łyżeczki słodkiej papryki

1 jajko

¼ awokado (35g)

1 kromka pieczywa graham (30g)

szczypior

 

Przygotowanie:

Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej małą patelnię, dodaj oliwę. Wrzuć warzywa, przyprawy i duś aż zmiękną i lekko odparują. Zrób lekkie wgłębienie na środku duszonych warzyw i wbij jajko. Przykryj pokrywką i duś 2-3 minuty- do momentu kiedy białko się zetnie ale żółtko będzie jeszcze płynne.

Dorzuć szczypior, plastry awokado, świeżo mielony pieprz i sól.

Podawaj z pieczywem.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 466kcal

Białko: 20g

Tłuszcze: 28g

Węglowodany: 36g

 

Galeria zdjęć