Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Tagliatelle z pieczarkami

Przepis na 2 porcje:

  • 2 duże szklanki makaronu tagliatelle (250 g)
  • 8½ dużych pieczarek (300 g)
  • 3 ząbki czosnku (15 g)
  • 1 mała cebula (50 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20 g)
  • ½ szklanki śmietany 18% (125 g)
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki (24 g)
  • Szczypta soli (1 g)
  • Szczypta pieprzu czarnego (1 g)
  • 1 plaster startego sera parmezan (15 g)

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odmierz pół szklanki wody z makaronu. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pieczarki i smaż, aż staną się miękkie. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Gotuj przez chwilę, aż sos zgęstnieje (wody z makaronu użyj, jeśli sos zrobił się zbyt gęsty). Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość posyp parmezanem.

Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 753,0 kcal/Białko: 25,0 g/Tłuszcz: 27,4 g/Węglowodany: 108,7 g

Galeria zdjęć