Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Tarta szpinakowa z szynką parmeńską

Składniki: (przepis na 2 porcje)

  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g ricotty
  • 2 jajka
  • 40 ml mleka
  • 30 g sera parmezan
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszaj z solą, dodaj zimne masło i posiekaj całość nożem. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj spód widelcem i podpiecz w piekarniku przez 10 minut w 180°C.
  3. W tym czasie na patelni podsmaż szpinak na oliwie, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  4. W misce wymieszaj jajka, mleko, ricottę i starty parmezan. Dodaj podsmażony szpinak i dokładnie wymieszaj.
  5. Wylej masę na podpieczony spód, a na wierzchu ułóż plastry szynki parmeńskiej.
  6. Piecz tartę w 180°C przez około 25 minut, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.

Wartości odżywcze na 1 porcję: 412 kcal / Białko: 20,7 g / Tłuszcze: 25 g / Węglowodany: 30,5 g

Galeria zdjęć