
Tortilla z kurczakiem i warzywami
1 porcja
1 tortilla pełnoziarnista (60g)
150g piersi z kurczaka
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
sól
pieprz
oregano
przyprawa do grilla
¼ czerwonej papryki (70g)
garść sałaty lodowej (20g)
1 łyżka natki pietruszki (12g)
½ awokado (70g)
10 cm ogórka (70g)
2 rzodkiewki (30g)
Sos:
3 łyżki jogurtu naturalnego (60g)
1 ząbek czosnku (5g)
1 łyżeczka koperku (5g)
sól
pieprz
ostra papryka chili (1g)
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym drobno koperkiem i przyprawami do smaku.
Kurczaka pokrój w paseczki, dodaj przyprawy: sól, pieprz, przyprawę do grilla i oregano, oliwę. Zgrilluj na patelni grillowej.
Warzywa pokrój w paseczki, plasterki lub słupki.
Na placku tortilli rozłóż sałatę, natkę, pokrojone warzywa, kurczaka i sos. Zwiń w rulon i podgrzej na suchej patelni.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 488kcal
Białko: 43g
Tłuszcze: 15g
Węglowodany: 39g