
Tortilla z pastą z tuńczyka
2 porcje
2 pszenne placki tortilli (120g)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym (140g)
¼ czerwonej cebuli (25g)
1 ogórek kiszony (60g)
Fasola czerwona z puszki (120g)
2 łyżki uprażonych na suchej patelni orzechów włoskich (20g)
2 łyżki jogurtu greckiego (60g)
1 łyżeczka musztardy (5g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki (36g)
sól
pieprz
ostra papryczka chili (1-2g)
Dodatki:
2 garści roszponki/ sałaty lodowej/ kiełek (40g)
ogórek (100g)
4 rzodkiewki (60g)
Przygotowanie:
Ogórka kiszonego zetrzyj na tarce a cebulę drobno posiekaj. Fasolę i tuńczyka odcedź na sicie i rozgnieć widelcem, ale nie zbyt dokładnie.
W misce połącz fasolę, tuńczyka, orzechy, natkę, cebulę i ogórka. Dodaj jogurt, musztardę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Ogórka świeżego i rzodkiewki pokrój w plastry.
Na placku tortilli rozłóż sałatę, warzywa, pastę, zwiń i zgrilluj na suchej patelni.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 442kcal
Białko: 31g
Tłuszcze: 12g
Węglowodany: 48g