
Tosty francuskie z masłem orzechowym
Przepis na 1 porcję:
- ½ banana (60 g)
- 1 białko kurzego jaja (35 g)
- 2 kromki chleba żytniego razowego (60 g)
- 1 jajo kurze (56 g)
- ¼ szklanki mleka (40 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- Szczypta soli (1 g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (15 g)
- ½ łyżeczki cynamonu (2 g)
- 1 opakowanie waniliowego serka typu Skyr (150 g)
Sposób przygotowania:
Jajo i białko roztrzep z cynamonem i mlekiem. Dodaj sól i wymieszaj. Na patelni rozgrzej oliwę, umieść na niej namoczone w mleku i jajku kromki chleba. Smaż do uzyskania złotego koloru. Na talerzu ułóż na zmianę chleb, serek Skyr i pokrojony banan. Wierzch udekoruj resztą serka i masłem orzechowym.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 554,6 kcal/Białko: 34,1 g/Tłuszcz: 18,2 g/Węglowodany: 60,0 g