
Twarogowe placuszki truskawkowo-borówkowe
Przepis na 2 porcje:
- 1 opakowanie twarogu półtłustego (250 g)
- 2 jaja kurze (110 g)
- ½ szklanki mąki orkiszowej (60 g)
- 1 płaska łyżka miodu (20 g)
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia (5 g)
- 1 duża garść truskawek (100 g)
- 1 garść borówek (50 g)
- Szczypta soli (1 g)
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego (15 g)
Sposób przygotowania:
W misce rozgnieć twaróg, dodaj jaja, mąkę, miód, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodaj pokrojone truskawki i borówki. Na rozgrzanym na patelni oleju formuj łyżką placuszki z ciasta. Smaż 2-3 minuty, aż zyskają złocisty kolor.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 437,0 kcal/Białko: 31,2 g/Tłuszcz: 18,8 g/Węglowodany: 37,7 g