Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Udka z kurczaka w marynacie musztardowej

2 porcje

 

4 małe podudzia z kurczaka, pałki – (4 x 110-120g)

Marynata:

1 łyżka musztardy francuskiej lub Dijon (20g)

1 łyżeczka miodu (8g)

½ łyżeczki płatków chili (2g)

1 gałązka świeżego rozmarynu

sól

pieprz

2 łyżeczki soku z cytryny (6g)

starta skórka z ¼ cytryny (3g)

 

Pieczone warzywa:

1 mały batat (250 - 280g)

1 czerwona papryka (250g)

½ mała cukinia (100-120g)

2 ząbki czosnku (10g)

½ czerwona cebula (50g)

sól

pieprz

 

Do 1 porcji:

Sałata: 1 garść roszponki lub mix sałat, garść pomidorków koktajlowych, garstka kiełek, sos: łyżeczka sosu balsamicznego.

 

Przygotowanie:

Udka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Zostaw nawet na całą noc w lodówce.

Ziemniaka obierz i pokrój w dość grube słupki, paprykę i cukinie pokrój w grubą kostkę lub w słupki a cebulę w pióra. Dodaj sól, pieprz i zmiażdżony czosnek - dokładnie wymieszaj.

Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa a na warzywa połóż zamarynowane udka. Przykryj szczelnie folią aluminiową.

Piecz w piekarniku 180st C, ok. 50min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10-15min do zrumienienia mięsa.

W między czasie przygotuj sałatę.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 546kcal

Białko: 41g

Tłuszcze: 22g

Węglowodany: 47g

Galeria zdjęć