
Udka z kurczaka w marynacie musztardowej
2 porcje
4 małe podudzia z kurczaka, pałki – (4 x 110-120g)
Marynata:
1 łyżka musztardy francuskiej lub Dijon (20g)
1 łyżeczka miodu (8g)
½ łyżeczki płatków chili (2g)
1 gałązka świeżego rozmarynu
sól
pieprz
2 łyżeczki soku z cytryny (6g)
starta skórka z ¼ cytryny (3g)
Pieczone warzywa:
1 mały batat (250 - 280g)
1 czerwona papryka (250g)
½ mała cukinia (100-120g)
2 ząbki czosnku (10g)
½ czerwona cebula (50g)
sól
pieprz
Do 1 porcji:
Sałata: 1 garść roszponki lub mix sałat, garść pomidorków koktajlowych, garstka kiełek, sos: łyżeczka sosu balsamicznego.
Przygotowanie:
Udka umyj, osusz i natrzyj marynatą. Zostaw nawet na całą noc w lodówce.
Ziemniaka obierz i pokrój w dość grube słupki, paprykę i cukinie pokrój w grubą kostkę lub w słupki a cebulę w pióra. Dodaj sól, pieprz i zmiażdżony czosnek - dokładnie wymieszaj.
Do naczynia żaroodpornego włóż warzywa a na warzywa połóż zamarynowane udka. Przykryj szczelnie folią aluminiową.
Piecz w piekarniku 180st C, ok. 50min. Zdejmij folię i piecz kolejne 10-15min do zrumienienia mięsa.
W między czasie przygotuj sałatę.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 546kcal
Białko: 41g
Tłuszcze: 22g
Węglowodany: 47g