Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

W ryżowej chatce

Przepis autorstwa: Just a SALAD

W mojej ryżowej chatce zamieszkała roszponka, indyk tandoori, mango, śliwka, papryka oraz nerkowce. Całość wzbogaciłam doskonałym dressingiem z wyczuwalną, kolendrową nutą. To prosta i szybka w przygotowaniu sałaka inspirowana kuchnią azjatycką, która nie tylko pięknie się prezentuje, ale również zaskoczy Was swoim fantastycznym, orientalnym smakiem. Idealna na eleganckie przyjęcie tudzież romantyczną kolację.

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści roszponki
  • 200 g filetu z piersi indyka
  • 1 łyżka mieszanki przypraw tandoori
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 mango
  • 2 nieduże śliwki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 garść nerkowców
  • 6-8 płatów papieru ryżowego

Dressing:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju z sezamu
  • 2 łyżki oleju z pistacji
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry

 

Przygotowanie:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Indyka dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy go w cienkie paseczki, które łączymy z sosem sojowym oraz mieszanką przypraw tandoori i odstawiamy na około 30 minut. Po upływie tego czasu smażymy mięso na oleju około 6-8 min., od czasu do czasu mieszając, aż stanie się rumiane z każdej strony.
  3. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę.
  4. Nerkowce prażymy na suchej patelni.
  5. Mango i śliwki kroimy w słupki.
  6. Wszystkie składniki sałatki łączymy z przygotowanym dressingiem.
  7. Papier ryżowy zwilżamy wodą i kiedy stanie się już miękki, wykładamy na jego środku garść przygotowanej sałatki. Brzegi papieru składamy do środka okrywając nadzienie, a następnie zawijamy zaczynając od dołu. Tak przygotowany rulon kroimy na pół i ustawiamy na talerzu. Wierzchołek możemy dodatkowo udekorować listkami roszponki.

 

Dodatkowe uwagi:

  • Do przygotowania kurczaka możecie wykorzystać inną mieszankę ulubionych przypraw.
  • Sałatkę możecie również podać w sposób tradycyjny, wykładając wszystkie składniki na półmisek i polewając dressingiem.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 498 kcal/Białko: 29,1 g/Tłuszcze: 20,9 g/Węglowodany/ 51,8 g

Galeria zdjęć