
Wegetariański gulasz z cieciorką i pieczarkami
Składniki: (przepis na 2 porcje)
- 200 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
- 150 g pieczarek
- 200 ml passaty pomidorowej
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 marchewka
- ½ czerwonej papryki
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki oregano
- Sól, pieprz do smaku
- 1 garść natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę oraz paprykę w kostkę. Smaż kilka minut, po czym dorzuć pokrojone pieczarki. Podsmaż, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dodaj passatę pomidorową oraz przyprawy. Gotuj całość przez około 10 minut, po czym dorzuć ciecierzycę. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
Wartości odżywcze na 1 porcję: 432 kcal / Białko: 20,5 g / Tłuszcze: 10,8 g / Węglowodany: 62g