
Zapiekanka z serem i warzywami
Przepis na 1 porcję:
- 4 kromki chleba żytniego razowego (120 g)
- 2 sztuki ogórka kwaszonego (120 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (5 g)
- ½ pomidora (60 g)
- 3 plastry sera edamskiego (45 g)
- 1 duża łyżka serka śmietankowego (30 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu czarnego (1 g)
- 1 duża łyżka ketchupu (20 g)
- 2 garści szpinaku (50 g)
Sposób przygotowania:
Pieczywo posmaruj serkiem, następnie ułóż na nim ser i szpinak. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Gdy ser lekko się rozpuści, przełóż zapiekanki na talerz. Udekoruj pomidorem i ogórkiem i dopraw do smaku. Polej niewielką ilością ketchupu.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 538,4 kcal/Białko: 23,5 g/Tłuszcz: 19,1 g/Węglowodany: 61,2 g