
Zbilansowana dieta dla zdrowia mózgu
Opracowała: dr Paulina Baran
Prawidłowo zbilansowana, zróżnicowana dieta wspiera zdrowie mózgu, wiąże się z wyższą sprawnością poznawczą oraz lepszym samopoczuciem – do takich wniosków doszli naukowcy z University of Warwick, a wyniki swoich badań opublikowali na łamach czasopisma Nature Mental Health.
Naukowcy, posiłkując się bazą UK Biobank, przeanalizowali dane biomedyczne blisko 182 tysięcy osób z Wielkiej Brytanii pod kątem oceny, czy i w jaki sposób wybory i preferencje żywieniowe mają wpływ na zdrowie mózgu. Badacze zidentyfikowali cztery główne podtypy diet stosowanych przez ludzi, tj. dietę niskowęglowodanową, wegetariańską, wysokobiałkową i z małą zawartością błonnika oraz dietę zbilansowaną.
Wykazano, że codzienne wybory żywieniowe mają istotny wpływ na zdrowie mózgu. Okazało się bowiem, że osoby, które stosowały dietę zbilansowaną wypadały najlepiej w testach poznawczych oraz cieszyły się lepszym zdrowiem psychicznym w porównaniu z osobami z pozostałych grup.
Co ciekawe, również badania obrazowe pokazały pewne różnice w objętości istoty szarej mózgu między grupami stosującymi różne modele żywieniowe. Przykładowo, u osób spożywających dużo białka i mało błonnika zaobserwowano mniejszą objętość niektórych obszarów mózgu, z kolei wegetarianie mieli większą objętość w określonych regionach.
Podsumowując, uzyskane w badaniu wyniki wskazują, że zbilansowana dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia mózgu, w tym dla funkcji poznawczych, a więc przede wszystkim uwagi, pamięci i myślenia.
Przypomnijmy, że dieta zbilansowana to taki sposób odżywiania, który zapewnia organizmowi wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich proporcjach. W przypadku diety zbilansowanej kluczowa jest różnorodność, a więc spożywanie produktów ze wszystkich grup żywieniowych we właściwych proporcjach, regularne sięganie po warzywa i owoce (minimum 5 porcji dziennie), wybieranie produktów pełnoziarnistych, unikanie lub ograniczanie żywności wysokoprzetworzonej i o dużej zawartości soli, cukrów i tłuszczy nasyconych, a także dbanie o odpowiednie nawodnienie.
Należy pamiętać, że właściwie zbilansowana dieta, dostosowana zarówno do indywidualnego zapotrzebowania energetycznego organizmu, jak i preferencji żywieniowych, wspiera zdrowie całego organizmu, w tym także, jak pokazuje przywołane badanie, zdrowie i sprawność mózgu.
Źródła:
[1] Zhang, R., Zhang, B., Shen, C. et al. Associations of dietary patterns with brain health from behavioral, neuroimaging, biochemical and genetic analyses. Nat. Mental Health 2, 535-552 (2024). https://doi.org/10.1038/s44220-024-00226-0