Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Zielone curry z cukinią i kurczakiem, doprawione aromatyczną kolendrą

3 porcje

 

400ml mleczka kokosowego light

250g cukinii

1 czerwona papryka (250g)

6 pieczarek (120g)

2 garście świeżego szpinaku (40g)

300g piersi z kurczaka

2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* (50g)

garść świeżej kolendry (1g)

¼ limonki

¼ łyżeczki miodu (2g)

1 łyżka sosu sojowego (10g)

2-3 krople sosu rybnego (1-2g)

 

Do 1 porcji:

50g ryżu jaśminowego

 

Przygotowanie:

Kurczaka pokrój w paseczki a cukinię i paprykę w dość grubą kostkę.

Do garnka wlej 200ml mleczka kokosowego, 150ml wody, dodaj pastę curry i gotuj 2-3 minuty.

Dorzuć pokrojonego kurczaka i warzywa. Całość gotuj 10-15 minut na wolnym ogniu.

Dodaj resztę mleczka kokosowego, dopraw ew. sosem sojowym lub sosem rybnym, limonką, ew. odoraną miodu. Dorzuć posiekany drobno szpinak i gotuj 1 minutę.

Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Danie podawaj z ryżem jaśminowym i liskami kolendry.

 

*gotowy produkt do kupienia w marketach i dyskontach spożywczych na dziale z kuchnią azjatycką. Możesz dodać mniej jeśli nie lubisz ostrych dań.

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 532 kcal

Białko: 32g

Tłuszcze: 21g

Węglowodany: 51g

Galeria zdjęć