
Zielone curry z cukinią i kurczakiem, doprawione aromatyczną kolendrą
3 porcje
400ml mleczka kokosowego light
250g cukinii
1 czerwona papryka (250g)
6 pieczarek (120g)
2 garście świeżego szpinaku (40g)
300g piersi z kurczaka
2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry* (50g)
garść świeżej kolendry (1g)
¼ limonki
¼ łyżeczki miodu (2g)
1 łyżka sosu sojowego (10g)
2-3 krople sosu rybnego (1-2g)
Do 1 porcji:
50g ryżu jaśminowego
Przygotowanie:
Kurczaka pokrój w paseczki a cukinię i paprykę w dość grubą kostkę.
Do garnka wlej 200ml mleczka kokosowego, 150ml wody, dodaj pastę curry i gotuj 2-3 minuty.
Dorzuć pokrojonego kurczaka i warzywa. Całość gotuj 10-15 minut na wolnym ogniu.
Dodaj resztę mleczka kokosowego, dopraw ew. sosem sojowym lub sosem rybnym, limonką, ew. odoraną miodu. Dorzuć posiekany drobno szpinak i gotuj 1 minutę.
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Danie podawaj z ryżem jaśminowym i liskami kolendry.
*gotowy produkt do kupienia w marketach i dyskontach spożywczych na dziale z kuchnią azjatycką. Możesz dodać mniej jeśli nie lubisz ostrych dań.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 532 kcal
Białko: 32g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 51g