
Zimowa infekcja czy stres Nam niestraszne. Nieocenione właściwości naparów ziołowych
Opracowała: Magdalena Matyja
Jesienią, jak i zimą każdy z Nas wyjątkowo docenia ciepłe napoje, które rozgrzeją po chłodnym dniu. Jednymi z takich napojów są różnego rodzaju napary ziołowe.
Zanim o ich właściwościach, wyjaśnijmy sobie czym są owe napary.
Napar to w wielkim skrócie nic innego jak herbatka ziołowa, którą uzyskujemy po zalaniu ziół gorącą wodą i pozostawieniu ich od min. 5 do max. 15 minut pod przykryciem. Zioła używane do parzenia naparów posiadają różnorodne właściwości, z których wiele ma potencjał leczniczy.
Do najważniejszych właściwości ziół wykorzystywanych w naparach zaliczamy:
- przeciwzapalne, które mogą łagodzić np.: podrażnienia skóry, ból gardła czy stany zapalne. Tutaj możemy wymienić m.in., takie zioła jak: rumianek, pokrzywa, czy nagietek.
- moczopędne, jak sama nazwa wskazuje to zioła, które są wykorzystywane do oczyszczania organizmu i walki z problemami układu moczowego. Przy tego rodzaju problemach możemy liczyć m.in. na: pokrzywę czy skrzyp.
- wspierające trawienie, czyli takie które wspomagają procesy trawienne czy pomagają w niestrawności lub wzdęciach. Zaliczmy do nich m.in.: imbir, koper włoski, mięta pieprzowa, czy kminek.
- przeciwbakteryjne to te, które posiadają właściwości przeciwbakteryjne lub wspierający układ odpornościowy w walce z infekcjami, czyli takie jak: szałwia, tymianek czy lawenda.
- relaksujące, czyli takie które mają właściwości odprężające, pomagające w redukcji stresu, bezsenności i poprawiające samopoczucie. Do nich zaliczamy m.in.: melisę, lawendę czy miętę.
Należy pamiętać, że właściwe przygotowanie naparu z ziół to klucz do wydobycia z nich wszystkich cennych składników i uzyskania pełnego aromatu. Pierwszym krokiem do właściwego zaparzenia ziół, jest zwrócenie uwagi na temperaturę zaparzania.
Wyróżniamy 3 rodzaje temperatury zaparzania:
- niską, czyli do sporządzania naparu wykorzystujemy wodę o temperaturze między 85–90°C. Jest to idealna woda do naparu z rumianku, lipy czy melisy;
- średnią między 90–95°C, która sprawdzi się w przypadku naparu z mięty, szałwii lub skrzypu;
- wysoką około 95–100°C, która jest idealna dla takich ziół, jak: imbir, goździki czy rozmaryn.
Po odpowiednim dobraniu temperatury wody do ziół, które chcemy zaparzyć powinniśmy je odstawić na 5-15 minut pod przykryciem, aby wydobyć z nich wszystkie właściwości. Po tym czasie powinniśmy przecedzić je przez sitko lub wyjąć torebeczkę lub koszyczek, w którym się znajdują, aby w pełni cieszyć się wartościami tak przygotowanego ziołowego naparu.
Źródła:
Napar – Wikipedia, wolna encyklopedia
Herbata, napar, wywar – co pijemy, gdy sięgamy po zioła? - Magia Codzienności
Herbata, napar, wywar – co pijemy, gdy sięgamy po zioła? - Magia Codzienności