
Zupa grzybowa
Składniki:
- 450 g grzybów (borowiki, kurki) lub 45 g suszonych borowików
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 2 marchewki
- 5 ziemniaków
- 2 litry bulionu np. drobiowego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. Suszone grzyby dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia. W garnku na oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę zamieszać. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty. Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion i zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć ogień do minimum i dodać zaprawioną śmietanę. Delikatnie podgrzać, następnie odstawić z ognia.