
Zupa ramen
Składniki (2- 3 porcje):
· 4 skrzydełka z kurczak
· 1 cebula
· 1 marchewka
· 1 pietruszka
· ½ pora
· 2 ząbki czosnku
· 200g makaron ramen
· 200g pierś z kurczaka
· 4 pieczarki
· 1 jajko
· 2 łyżki oleju
· kiełki fasoli mung
· szczypiorek
· 1 szt trawy cytrynowej
· 1,5l wody
· 30g miso
· 50ml sos sojowy
· Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, anyż
Przygotowanie:
Po tym czasie bulion przecedź i dopraw solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przypraw i obsmaż na patelni na złoty kolor. Po przestudzeniu filet pokrój w plastry. Pieczarki pokrojone w cienkie plasterki obsmaż na patelni po kurczaku. W międzyczasie ugotuj jajka na półtwardo i obierz ze skorupki. Makaron ramen ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do półmiska włóż ugotowany makaron, kurczak, pieczarki, jajko przekrojone na pół. Wszystko zalej bulionem a na koniec dodaj kiełki lucerny i pokrojony szczypiorek. Warzywa obierz i umyj. Mięso (skrzydełka) umyj a następnie zalej wodą i zagotuj. W trakcie gotowania zdejmij szumowiny. Do mięsa dodaj obrane warzywa, czosnek, anyż, chili, sos sojowy, pastę miso, trawę cytrynową i całość gotuj ok. 1godziny.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 519 kcal/Białko: 41,0g /Tłuszcze: 31,0g/Węglowodany: