
Zupa z pomidorów z ciecierzycą
Przepis 2 porcje:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy ( może być z puszki)
- 400 g krojonych pomidorów ( z puszki) lub passaty
- 2 czerwone papryki
- 1 biała cebula
- 100 ml jogurtu greckiego
- 500 ml bulionu drobiowego
- Dodatki: kilka listków świeżej bazylii, 2 łyżki oliwy,
- Przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu, szczypta cynamonu i imbiru mielonego
Sposób przygotownia:
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebule i smaż 2 minuty, dodaj pokrojone pomidory i paprykę , dopraw imbirem i cynamonem. Duś kolejne 5 minut. Dodaj bulion gotuj kolejne 5 minut, dopraw solą i pieprzem a następnie zblenduj. Wsyp ciecierzyce i dodaj jogurt, gotuj jeszcze 5 minut. Przed podaniem świeżą bazylią.