
Zwolnij tempo jedzenia bez wysiłku - naukowcy odkryli prosty trik!
Opracowała: dr Paulina Baran
W obliczu rosnącej epidemii otyłości, a właściwie już jej pandemii na świecie, naukowcy poszukują skutecznych, ale i prostych sposobów na poprawę nawyków żywieniowych i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Jedną z często udzielanych wskazówek jest wolniejsze tempo jedzenia oraz delektowanie się posiłkami. Ale jak to skutecznie wdrożyć w codzienne życie?
Z odpowiedzią na to pytanie przychodzi zespół badaczy z Uniwersytetu Fujita Health w Japonii, którzy odkryli, że kluczem może być nie tyle kolejność spożywania potraw, co sam rodzaj posiłku.
W badaniu porównano tempo jedzenia pizzy oraz tradycyjnego japońskiego bento. A czym jest bento? To posiłek składający się z kilku oddzielnych porcji, tj. np. ryżu, warzyw, mięsa, podawanych w specjalnym pudełku z przegródkami, który wymaga jedzenia pałeczkami. Polskim odpowiednikiem bento byłby obiad składający się z kilku oddzielnych elementów, np. kotleta, ziemniaków i surówki, gdzie każdy składnik trzeba nakładać na talerz osobno, w przeciwieństwie do kanapki czy pizzy, które łączą wszystkie składniki w jedną całość.
Wyniki badania były jednoznaczne - uczestnicy jedli pizzę znacznie szybciej niż posiłki typu bento, niezależnie od kolejności spożywania warzyw. Wykazano, że posiłki złożone z oddzielnych elementów naturalnie wydłużały czas jedzenia oraz istotnie zwiększały liczbę żuć.
Jak to wykorzystać w polskiej kuchni?
W naszych rodzimych, polskich warunkach uzyskany wynik oznacza, że tradycyjny obiad z oddzielnymi składnikami, czyli np. kotlet z ziemniakami i zestawem surówek, może sprzyjać wolniejszemu jedzeniu aniżeli dania typu fast food czy też kanapki. Kluczowe jest, aby posiłek wymagał świadomego nakładania każdego kęsa i nie był zbyt łatwy do szybkiego połknięcia.
Podsumowując, wybór tradycyjnych, wieloskładnikowych posiłków zamiast dań typu fast food może być prostym, ale skutecznym sposobem na spowolnienie tempa jedzenia i w efekcie utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Źródła:
[1] Deguchi, K., Aoshima, M., Hiraiwa, E., Ono, C., Ushiroda, C., Yamamoto-Wada, R., Yoshida, M., Iizuka, K. (2025). The Meal Type Rather than the Meal Sequence Affects the Meal Duration, Number of Chews, and Chewing Tempo. Nutrients, 17(9), 1576. https://doi.org/10.3390/nu17091576
[2] https://scitechdaily.com/struggling-to-eat-slowly-this-easy-meal-tweak-can-help/