
Leczo warzywne z ciecierzycą
Przepis na 4 porcje:
- 1 cukinia (250g)
- 2 czerwone papryki (lub 1 żółta, 1 czerwona) (2 x 250g)
- 1 marchewka (45g)
- 1 cebula (100g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 250g ciecierzycy z zalewy
- 180g koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
- ½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
- 1 łyżeczka oregano (4g)
- sól
- pieprz
Do 1 porcji:
- 50g kaszy gryczanej + posiekana drobno natka pietruszki.
- 25g sera feta
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w plasterki a resztę warzy w grubą kostkę. Ciecierzycę odcedź. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć marchewkę i paprykę, smaż 3-4 min. Dodaj ½ łyżeczki soli, pieprz, ostrą i słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Gotuj 15min na wolnym ogniu. Dodaj cukinię i ciecierzycę, gotuj kolejne 10 - 15 min. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj z drobno posiekana natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 518 kcal/Białko: 21 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 75 g