Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Leczo warzywne z ciecierzycą

Przepis na 4 porcje:

  • 1 cukinia (250g)
  • 2 czerwone papryki (lub 1 żółta, 1 czerwona) (2 x 250g)
  • 1 marchewka (45g)
  • 1 cebula (100g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 250g ciecierzycy z zalewy
  • 180g koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
  • 1 łyżeczka oregano (4g)
  • sól
  • pieprz

Do 1 porcji:

  • 50g kaszy gryczanej + posiekana drobno natka pietruszki.
  • 25g sera feta

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w plasterki a resztę warzy w grubą kostkę. Ciecierzycę odcedź. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć marchewkę i paprykę, smaż 3-4 min. Dodaj ½ łyżeczki soli, pieprz, ostrą i słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Gotuj 15min na wolnym ogniu. Dodaj cukinię i ciecierzycę, gotuj kolejne 10 - 15 min. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj z drobno posiekana natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  518 kcal/Białko: 21 g/Tłuszcze: 18 g/Węglowodany: 75 g

 

Galeria zdjęć